O študentski nalogi v zvezi z razlago sanj


ML Junij 2014Podobno kakor mnogi raziskovalci sanj, tudi sam občasno prejmem prošnjo kakega študenta/ke, včasih dijaka/kinje, s prošnjo po pomoči pri kakem eseju, ali podobnem projektu. Zabavno je razmišljati o najbolj primernem, najbolj jasnem in najbolj razumljivem odzivu na take prošnje. Še sam bi rad verjel, da delo, ki ga opravljam pri raziskavi sanj – pa seveda tudi mnogi drugi raziskovalci po svetu – lahko radovedni mladi buči razložim v nekaj smiselnih stavkih. Pri tem mislim na kratke, neposredne in ne preveč komplicirane odgovore. Vprašanja, ki jih prejmem, so navadno zelo splošna in prav na vsako od njih bi lahko odgovoril  s samostojno razpravo, če ne celo knjigo. Tak odgovor pa ne bi bil najbolj praktičen ne za »mladega raziskovalca sanj«, ne zame.

V tem zapisu bi bralcem rad predstavil en primer, ki se mi je pripetil pred kratkim. S študentko A.F. (polno ime in priimek hranim v arhivu) sem se dogovoril, da najino korespondenco – nekoliko prirejeno – lahko uporabim v tem članku in jo predstavim javnosti. Všeč mi je bilo namreč, kako je omenjena A.F. s svojimi vprašanji pokrila širok spekter vprašanj, ki se porajajo, ko se človek sooči s pojmom »razlaga sanj«. Odgovoriti na njena vprašanja na najbolj jedrnat in razumljiv način mi je na nek način predstavljalo pravi izziv.

Če pa povem čisto iskreno, pa si nisem povsem na jasnem, kaj naj si mislim o tem, da mi je omenjena študentka poslala vprašanja pičla dva dneva (9. marca) pred napovedano predstavitvijo njene naloge.

Študentka

 

Vse skupaj je bilo videti nekako takole:

Pozdravljeni Sanjač. Moje ime je A.F. in sem študentka drugega letnika na ______ fakulteti v Ljubljani. V okviru svojega študija sem dobila nalogo in odločila sem se, da bi rada napisala nekaj o tem, kakšno je spanje v fazi REM in kakšne sanje se pojavljajo takrat. Nekoliko sem raziskovala po spletnih straneh in upam, da mi boste lahko pomagali. Rada bi namreč odgovore na naslednja vprašanja:

 1. Kakšen je odstotek ljudi, ki jih mučijo nočne more?
 2. Ali v določeni starosti prenehamo sanjati? Z drugimi besedami – ali so sanje v našem spanju prisotne skozi celo življenjsko dobo?
 3. Ali sanjamo zares prav vsi, kakor pogosto preberem?
 4. Ali so lahko sanje »v barvah«? Odgovora na to vprašanje nisem zasledila še nikjer.
 5. Dostikrat se mi zgodi, da se spomin na moje sanje razblini v prvih trenutkih po tistem, ko se zbudim. Ali se lahko naučim tehnike, s katero bi sanje ostale v mojem spominu toliko časa, da bi o njih lahko temeljito razmislila in na vprašanja, ki se pojavijo, poiskala odgovore?
 6. Ali so sanje odvisne od tega, kar se nam dogaja v resničnem življenju? Bi morda lahko s tem, kar počnemo v budnem stanju, svoje sanje tudi na nek način usmerjali?
 7. Kaj pomeni, če v moje sanje pogosto vstopijo ljudje, ki so mi tudi v resničnem življenju blizu?
 8. Ali sanje lahko napovedo prihodnost? Drugače vprašano – ali razlaga sanj lahko pripomore k pričakovanju tistega, kar se nam bo dogajalo v prihajajočem obdobju?
 9. Včasih se mi v budnem stanju zgodi t.i. »deja vu« (že videno). Ali je možno, da se mi tako zazdi zaradi nečesa, kar sem že doživela v sanjah?
 10. Ali je normalno, da se večkrat ponavljajo sanje, v katerih me muči huda nočna mora?
 11. Ali bi lahko trdili, da so sanje v bistvu nek prefinjen način, na katerega naša podzavest sprošča nekatere naše zatrte občutke? Ali je kak drug smisel (namen) v tem, da ljudje »produciramo« sanje?
 12. Kakšno je povprečno število sanj, ki jih človek sanja na noč? Večkrat namreč berem (tudi v vaših člankih sem že zasledila), da se v spanju običajno pojavijo več kot le ene sanje.
 13. V trenutkih, ko sanjamo, se nam menda včasih zazdi, da smo pravzaprav pri zavesti. Ali sanje naš občutek o zavedanju spremenijo, zmanjšajo, izničijo?

Nalogo moram dokončati in jo predstaviti do 11. marca. Za vašo morebitno pomoč in razumevanje se vnaprej zahvaljujem.

Lep dan želim,
A.F.

Študentka v sanjah

 

Pošteno sem moral razmisliti o teh rečeh. Strnjene odgovore sem podal nekako na način, kot ga lahko preberete spodaj:

 1. Odstotek ljudi, ki jih mučijo nočne more, je pravzaprav zelo nizek. Metodologija, s katero bi določili natančen procent, se zelo razlikuje v posameznih primerih. Ostaja pa zanimivo dejstvo, da se z nočnimi morami srečuje več otrok in mladostnikov, kakor odraslih oseb.
 2. Res je, da odstotek ljudi, ki se spomnijo podrobnosti iz sanj, z naraščajočo starostjo upada. Strokovnjaki so sicer mnenja, da je temu tako, ker starejši ljudje preprosto sanjam namenjajo vedno manj pozornosti.
 3. Prav gotovo! Možgani vsakega človeka so v času spanja zelo aktivni. Morda se vsi ljudje svojih sanj ne zapomnijo, a to še ne pomeni, da niso sanjali.
 4. Sanje so prav gotovo lahko barvne. Pravzaprav so take ves čas, a nas v spominu vedno pretentajo drugi detajli, tako da se barv zelo redko spominjamo.
 5. Obstajajo različne tehnike. Najbolj preprost nasvet pa je lahko naslednji: že pred spanjem je potrebno razmišljati o tem, da se bodo sanje zagotovo pojavile. Jasno je v zavesti potrebno imeti željo, da bi se spomin na tokratne sanje ohranil tudi po prebujenju. Ne boste verjeli, a pomaga!
 6. Na nek način so seveda sanje odvisne od tega, kar se nam dogaja v budnem življenju. Preprosto bi lahko dejali, da sanjamo predvsem o tistem, kar na zavedni, ali nezavedni ravni zaposluje naše možgane. O usmerjanju sanj ni dosti znanega, obstajajo pa mnenja, da je sanje mogoče usmerjati.
 7. Sanje, v katerih pogosto nastopajo ljudje, ki so nam čustveno blizu (lahko sicer tudi v negativnem smislu), so v resnici znak pomembnosti, ki jo ti ljudje zasedajo v naših življenjih. Lahko bi nekoliko poenostavljeno rekli, da gre za ogledalo naših razmerij.
 8. V sanjah se lahko izpostavijo dogodki, za katere je MOŽNO, da se bodo kasneje v budnem stanju zares zgodili. Ne gre pa za dokazano napoved prihajajočih dogodkov.
 9. Prav gotovo je občutek »že videnega« povezan s sanjami. Menda gre za povezavo prav z odgovorom na prejšnje vprašanje.
 10. V primeru ponavljajočih se nočnih mor na isto temo, je vsekakor priporočljiv posvet s psihoterapevtom. »Normalnost« pa je v tem kontekstu zelo izmuzljiva kategorija. Ponavljanje nočnih mor ni redko, vsekakor pa ima svoje vzroke, ki jih – bolj, kakor običajna razlaga sanj – lahko pomagajo razumeti prej omenjeni strokovnjaki.
 11. Moja najkrajša definicija za sanje bi bila – »domiselna igra v spanju«. O sanjah razmišljam kot o aktivnosti, s katero se naši možgani v spanju igrajo. Po mojem mnenju sanjamo iz istega razloga, iz katerega se otroci igrajo – možgani lahko sanje izrabijo za neskončno kreativnost in zabavo.
 12. Težko je določiti natančno število, saj se – kadar sploh – spominjamo večinoma le zadnjih sanj. Ne sicer vedno, večinoma pa. Nekateri ljudje se občasno spomnijo tudi štirih, ali petih različnih sanj v isti noči. To se zdi kar velika številka, vsaj v smislu iskanja pomena in razlage sanj.
 13. Po mojem mnenju sanje našega občutka o zavedanju ne zmanjšajo, ali celo izničijo. Ravno obratno – rekel bi, da sanje celo razširijo naše zavedanje o tem, kdo smo in kaj vse lahko v tem svetu dosežemo.

Upam, da vam bodo moji odgovori v pomoč.

Sanjač

 

Leave a comment